A laza nagyi, akinek a lakása életre kel

Az intelligens otthon rendszerekről legtöbbünknek a fiatalabb korosztály jut eszébe, de mi a helyzet a nagyszülőkkel? Ők milyen módon élvezhetik a smart home-ok előnyeit? Cikkünkből kiderül!

Ugye, hogy a smart home menő? Ugye, hogy a smart home trendi? Ennyi laza funkciót egyszerre… Mindent telefonról, tabletről irányítani, vezérelni akár egy másik kontinensről? Fogadjunk, hogy a smart home-hoz hasonló tech újdonságokról önnek is a zsengébb, 20-40 körüli korosztály jut eszébe, mint felhasználó? Ha azt mondjuk, téved, elhiszi? A következőkben egy megvalósult projekten keresztül bebizonyítjuk, hogy az intelligens otthon előnyeit kortól függetlenül bárki élvezheti.

A kép csak illusztráció

A kép csak illusztráció

Egy korábbi bejegyzésünkben már írtunk az idősek és a smart home-ok kapcsolatáról.

Csókolom “Gizi” Néni! Az Ön telefonján már a legfrissebb Oprendszer van?

Nevezzük a hölgyet Gizinek. Igen, a cikkünk főszereplője egy idős néni lesz, aki volt olyan bátor és beengedte otthonába az intelligens technológiát. Mindez kb. másfél éve történt, elégedettsége azóta sem hagyott alább. Gizi néni az okostelefonjával úgy bánik, mint kortársai a fakanállal vagy kötőtűvel. Legyen akárhol, a távoli elérés funkcióval betekint otthonába, megnézi minden rendben van-e, becsukta-e az ablakot. Mi a rendszer további sajátossága? Az intelligens megoldások jelenléte elsőre még csak nem is sejthető, hiszen egy régimódi bérház egyik csodálatos lakásában kapott helyet. Meseszép találkozása a réginek és az újnak, ahol a százéves falakban a legkorszerűbb villanyszerelési megoldásokra lelhetünk.

Mit vezérel a rendszer?

  • Klímát
  • Világítást
  • Árnyékolást
  • Vízellátást
  • Fűtési rendszert: az adott helyiségben tartózkodók igényeihez igazítja a hőmérsékletet. Ezt a radiátorok és padlófűtés szabályozásával érték el.
  • Kifinomult élet- és vagyonvédelmet: mozgás, nyitás és füst érzékeléssel.

Jelenetek és cselekvéssorok

Többször írtunk már “jelenetekről”, amelyekről azt kell tudni, hogy egy gombnyomásra több, egymáshoz kapcsolt funkció indítása történik meg egyidejűleg. Ebben az esetben két jelenetről számolhatunk be, egy indul érkezéskor egy pedig távozáskor. A következő funkciók indítása, illetve lekapcsolása következik be: világítás vezérlés, áramellátás, biztonságtechnikai rendszer vezérlése, vízellátás ki- illetve bekapcsolása, kísérőfények vezérlése.

Hozzuk ki a legtöbbet a világításból

A ház egyedi kialakításából fakadóan több világítási kört hoztak létre, amelyek esetében fontos volt, hogy az egyes világítási köröket lehessen csoportosan is vezérelni. Legyen szó például tévézésről, a rendszer beállítja az optimális fényerősséget a redőnyök és fényforrások vezérlésével. Mindezt a hanggal vezérelhető Sophy-nak adott utasítások alapján, a kialakítás a kényelmet sem mellőzi; (amely egy idős ember esetében nagyon megkönnyíti a mindennapokat) az összes fény vezérelhető a lakás bármely pontjáról. A biztonságos, energiatakarékos, éjszakai közlekedés érdekében állították be az úgynevezett “Éjszakai fények” funkciót, amellyel a fürdőszoba és a hálószoba közötti folyosón az utat gyengéd fények jelzik – különleges tulajdonságuk, hogy az elhaladást követően kialszanak. Cél a biztonságos közlekedés elősegítése és az, hogy ne mozdítsák ki túlságosan álmából az “éjszakai turistát”. A rendszer egyediségeként említhetjük, hogy sem a mellékhelyiségben, sem a gardróbban nem található villanykapcsoló. A biztonság és nyugalom érdekében áramkimaradáskor a rendszer elindítja a vészvilágítás funkciót, amellyel a tulajdonost felesleges stresszhelyzetektől kíméljük meg, idős ember esetében ez különösen fontos.

Ki áll a ház előtt? Peti Te vagy az?

A lakásba történő bennegedést is forradalmasította az iNELS rendszer, mégpedig a LARA Intercom és egy 2N Helios Típusú IP kaputelefon felhasználásával. Ezzel a megoldással a tulajdonos egyből látja, ki szeretne, hozzá bejutni. Otthon sem kell tartózkodnia, hogy kapcsolatba lépjen a látogatóval, mivel okostelefonján kezelheti a csengetést és a beszélgetést, amit meg is tesz.

Funkciók és konklúziók

Amellett, hogy a világításvezérlés a kényelmet és biztonságot szolgálja, még az elektromos áram felhasználását is optimalizálja. A fűtésvezérlés is minimalizálja az energia felhasználást, ezáltal több pénzt hagy a hölgy zsebében és kevesebb CO2-t enged a környezetbe. A biztonsági funkciókról érdemes megjegyezni, hogy amennyiben rendkívüli esemény történik, a rendszer jelzést küld a tulajdonos okostelefonjára. A vízellátásnál felhasznált mágneskapcsoló nagyobb üzembiztonságot nyújt.

Milyen sok funkció! De mennyi alkatrész, rendszer elem kell hozzá?

A felhasználóbarát kialakítás érdekében az otthon több pontján helyeztek el különböző vezérlőket, mint amilyen az EST érintőképernyős vezérlő; ebből 3 darab került beépítésre, ezen felül több WSB2-40 fali vezérlő is elnyerte méltó helyét a lakás különböző helyiségeiben.

Ne feledkezzünk el a mágneskapcsolókról, fali szerelvényekről, kapcsoló aktorokról vagy éppen a mozgásérzékelőkről sem.

Amint láthattuk a bonyolultnak tűnő rendszerek vezérlése pofonegyszerű, így ezek alkalmazásával jelentősen megkönnyíthetjük idős szeretteink mindennapjait. Arról nem is beszélve, hogy milyen lazának tűnik a nagyi, amikor a lakása az unokák előtt életre kel.

Kérdése van?
Kérdezze szakértőinket!
Üzenetet írok