Intelligens biztonság a Bakonyban, Smart Home a nyaralóban?

A nyaralókat tulajdonosaik kevésbé olyan gyakran látogatják, mint lakó ingatlanjaikat. Ezért lehetnek (sajnos lesznek is) betörők célpontjai és ezért alakulhatnak ki végzetes tűzkárok is. Amely eseteket egy megfelelően kialakított jelzőrendszerrel megelőzhetünk.

Intelligens biztonság a Bakonyban, Smart Home a nyaralóban?

A következő sorokban ismertetni kívánt rendszer tervezése során figyelembe vett elvek, követelmények:

  • Vegye ki részét az aktív tűzvédelemből (aktív tűzvédelmi rendszer: amely a tűz kialakulásakor, aktívan reagál. Ilyenek például a tűzjelző rendszerek, tűzoltó rendszerek)
  • Legyen a rendszer távfelügyelet alatt: nyaraló lévén fontos, hogy helyi, gyors reagálású biztonsági szolgálat is kapjon jelzést az esetleges behatolásról.
  • Legyen a rendszer megbízható, költséghatékony.

Intelligens biztonság a Bakonyban, Smart Home a nyaralóban?

A javaslat és a később megvalósított rendszer a következő elemeket tartalmazta: behatolás, tűz jelzésére fény- és hangjelzőket telepítettek az épületre, amelyeket az SA3-04M relécsoportok vezérelnek. Így tudják a szomszédok tudtára hozni, hogy valami nincs rendben. Tűz keletkezése esetén a rendszer aktívan lép fel. A telepített érzékelők jelei alapján a központi egység működésbe hozza (nyitja/zárja) a széndioxiddal oltó tűzoltó berendezés elektromos szelepeit. (Fontos megjegyezni, hogy a gázzal oltó rendszerek, indokolatlan használata, téves riasztásra történő beindítása nem túlságosan környezet- és pénztárcabarát. Ezt kiküszöbölve az oltás folyamata csak és kizárólag megerősített, valóban indokolt esetben következik be, utasítássorok eredményeként.) A biztonsági rendszer további részei a behatolás ellen nyújtanak védelmet, ezek a nyitás/zárás, mozgásérzékelők. Minden mozgás- és nyitás/zárás érzékelés a hagyományos, “jól bevált” berendezésekkel valósul meg, azonban az IM2-XX bemeneti egységre kötött eszközöket a CU2-01M központi egység egyenként érzékeli és “intelligensen”,zónánként figyeli.
Intelligens biztonság a Bakonyban, Smart Home a nyaralóban?

Az oltórendszer esetében ügyelni kell arra, hogy amikor az oltás folyamata beindul, senki se tartózkodjon az épületben, mivel a beérkező jelzést követően az oltógáz (jellegzetes süvítő hang kíséretében) kiszabadul, kiszorítja a helyiségből az oxigén dús levegőt. A vízzel oltó berendezéssel szemben a gázzal oltó berendezés előnye, hogy nem tesz kárt az épületben, annak berendezéseiben, tárgyaiban. Ilyen rendszer alkalmazásakor előírásnak megfelelően több helyen is fel kell tűntetni, jól látható módon a rendszerre utaló figyelmeztetést. A rendszer távfelügyelet, vagyis kivonuló szolgálat felügyelete alá vonása is megtörtént, így riasztáskor a tulajdonoson kívül a biztonsági szolgálat is kap értesítést SMS-ben.

Ezzel a megoldással megvalósításra került az aktív tűzvédelem, behatolás elleni védelem, a rendszer felügyelete. Mindez a megbízhatóság jegyében történt.

Kérdése van?
Kérdezze szakértőinket!
Üzenetet írok