Hallássérültek és a Smart Home

A külvilágból érkező ingereket érzékszerveinkkel fogjuk fel. Sajnos néhány esetben előfordul, hogy valamely szerv részlegesen vagy egyáltalán nem tudja ellátni a feladatát. Ilyenkor a többi érzékszerv pótolja annak hiányát. A hallás elvesztése olyan értékektől foszt meg, mint például a szeretett személyek hangja vagy kellemes zene hallgatása. De veszélyeket is rejt magában, mivel közlekedésnél a közeledő jármű zajára nem tudunk figyelni vagy nem halljuk, ha valaminek rosszat sejtető zaja van. A következőkben felvázolunk néhány élethelyzetet, melyekre az intelligens otthon-rendszerek eszköztárából keresünk megoldást.
Hallássérültek és a Smart Home http://2.bp.blogspot.com/-2ADQrMOaWdY/T-w9UGrKWqI/AAAAAAAAEAs/rf1oG1B5za8/s1600/Deaf+Conversation+in+ASL

Jó reggelt kívánok!

Az ébresztés, ébredés folyamata egyszerű. Csak csörög az óra (néhány ember esetében többször is) és már fel is keltünk. Valóban, ez a megszokott folyamat. Viszont be kell látnunk, hogy hallássérültek más eljárást igényelnek, mivel sajnos az óra csörgésére nem tudnak reagálni.
Hallássérültek és a Smart Home http://www.hellawella.com/sites/hellawella.com/files/styles/default/public/images/house/House_WakingUp.jpg?itok=39QGlIdO

Mi szolgálhat megoldásként?

 • A Smart Home rendszer jóvoltából az ébresztés kezdetétől fokozatosan növekszik a fényerő a szobában.
 • Az ébresztés kezdetétől az ágy fokozatos rezgésbe kezd addig, amíg a megfelelő kapcsolót fel/le nem kapcsoltuk.
 • A rendszer központja jelet küld az okoskarkötőnek, amely arra rezgésbe kezd.

Behatoló van a házban!

Illetéktelen behatoló észlelése, majd jelzés küldése a tulajdonosok vagy távfelügyelet felé. Rajtunk áll, halk jelzést választunk-e, hangosat vagy esetleg távfelügyelet bevonását igényeljük.
Hallássérültek és a Smart Home http://i1.mirror.co.uk/incoming/article5254479.ece/ALTERNATES/s615b/GettyImages_71989838.jpg
Mindegyik módszernek megvan az előnye, de hogyan hozzuk egy hallássérült ember tudtára, hogy betörő van a házában?

 • Beprogramozzuk az intelligensotthon rendszert, küldjön jelzést telefonra, okoskarkötőre
 • A rendszer felkapcsolja a ház összes világítását, ezzel felfedi a behatolókat. Ennek hátránya, hogy a betörők elmenekülhetnek, mielőtt a hatóság emberei kiérnének.
 • A okos otthon által generált riasztási jelzés beérkezhet a távfelügyeletre is, akik ez alapján kiszállnak a helyszínre.

Tűz ütött ki, CO koncentráció megnőtt!

Az intelligens rendszer a jelenlét érzékelők jeleiből „tudja”, hogy a tulajdonos otthon tartózkodik-e. Tűz esetén életbevágóan fontos a minél előbbi riasztás leadása – ilyenkor általában beindul a hang és fényjelzés.
Tűz vagy szénmonoxid szivárgás esetén minden eltelt másodperccel egyre nagyobb mértékben kockáztatjuk életünk és vagyonunk épségét, ezért kulcsfontosságú a gyors reakció.
Hallássérültek és a Smart Home http://i0.wp.com/www.theprepperjournal.com/wp-content/uploads/2015/10/PrepareHouseFire.jpg?resize=620%2C400
Hallássérültek esetében sincs ez másképp, azonban ilyenkor a riasztás jelzésének módja más kell, legyen.

 • Fényjelzés leadása esetén valamennyi helyiségében elhelyeznek fényjelzőt, amelyek összehangoltan működnek a jelenlét érzékelővel. Riasztás esetén abban a helyiségben villan fel a vészfény, amelyikben személyek tartózkodnak.
 • Éjszakai módban a fényjelzést összehangolhatjuk a már korábban említett „ágyrezgős” ébresztéssel.
 • Nem szabad elfeledkezni az okoseszközök bevonásáról sem, mint az okostelefon, okoskarkötő, okostelevízió vagy éppen a tablet. Ezek az eszközök a helyi Wi-Fi hálózaton vagy az Interneten keresztül – a rajtuk futó alkalmazás segítségével – kapcsolatban vannak a Smart Home rendszerrel, amely így azokon keresztül is jelezheti a bajt.

Szórakozzunk és kapcsolódjunk ki!

Sokunk számára az egyik legpihentetőbb kikapcsolódás a zene hallgatása. Egy nehéz, kimerítő nap után jólesik lefeküdni a kanapéra, belesüppedni a kedvenc fotelba és hallgatni szeretett zenénket. Siketek esetében más opciók szükségesek, mivel számukra a zene nem jelent kikapcsolódást.
Hallássérültek és a Smart Home http://assets.davinong.com/images/entry/2011/07/10/2427/led-lighting-for-the-home.jpg
Létezik számos pihentető, relaxáló, kikapcsolódást elősegítő módszer, amelyek intelligens otthon-rendszerrel megvalósíthatóak és hallássérültek számára is kiválóak:

 • Relaxációs fényterápia: manapság már ismert a különböző színű, intenzitású fények jótékony hatása az emberi szervezetre. Ezeket alkalmazva kellemes, pihentető időtöltést valósíthatunk meg otthonunkban.
 • Segítségül hívhatjuk az otthoni wellness megoldásokat is: szauna, jakuzzi, gőzfürdő.
 • A két említett lehetőséget kombinálhatjuk is a még nagyobb élmény érdekében.
 • Az iMM (iNELS MULTIMEDIA) rendszer segítségével nézhetünk feliratos filmeket, családi képeket, amelyek mindenki számára kikapcsolódást jelenthetnek.

Láthattuk, hogy az intelligens otthonok segítséget, kellemes időtöltést, és nem utolsó sorban nagyobb biztonságot nyújtanak hallássérült embertársaink számára is. Megállapíthatjuk tehát, hogy lakókörnyezetünk technológiájának fejlesztése nem csak a luxusra vágyók kényelmi igényeinek kielégítésére használható, hanem a mindennapi teendők területén nehézségekkel küzdőknek is élhetőbb környezetet képes teremteni.

Kérdése van?
Kérdezze szakértőinket!
Üzenetet írok