Amitől a főbérlő tart, avagy ezért rizikós a lakáskiadás. Főszerepben a feledékenység!

Amikor nagy értékű lakásunkat idegenekre bízzuk, nem kevés félelmünk merülhet fel. Ebben a  cikkünkben arra keresünk választ, hogy hogyan tudja egy lakástulajdonos úgy monitorozni a lakás állapotát, hogy ne sértse meg a bérlők intim szféráját, ne kutakodjon a mindennapjaikban és ne érezze azt a bérlő, hogy megfigyelik.

Amitől a főbérlő tart, avagy ezért rizikós a lakáskiadás. Főszerepben a feledékenység!

 

Egy lakás nagy érték főként, ha a benne lévő berendezések is a főbérlő tulajdonát képezik. Kiadása  rizikós, mert nem tudjuk, hogy az a személy vagy személyek valóban olyan gondossággal fognak-e bánni lakásunkkal, mint ahogyan mi tennénk. Egyszerűnek tűnő, feledékenységből származó események is kellemetlen kimenetelűek lehetnek. Tipikusan ilyen a nyitva hagyott ajtó esete, amikor a bérlő már távol jár, ezzel megadva a lehetőséget a besurranóknak, hogy kárt tegyenek. A feledékenység számlájára írhatjuk azt is, amikor a szellőztetés túl hosszúra sikerül, elfeledkezünk róla és közben nagy vihar támad, aminek behulló eső és erősebb beázás lehet a következménye. Ellenkező esetben, pont a szellőztetés hiányának számlájára írható a dohos levegő és a penészesedés. Tegye a kezét a szívére és válaszoljon: hányszor gondolkozott már el azon, lakása elhagyását követően, hogy “Vajon lekapcsoltam a sütőt? Lekapcsoltam minden lámpát? Kihúztam a vasalót?” /Ez esetben a vasalni nem tudók előnyt élvezhetnek/

Amitől a főbérlő tart, avagy ezért rizikós a lakáskiadás. Főszerepben a feledékenység!

Mit tehetünk a tulajdonos és a bérlő nyugalmáért?

Lehetne megoldás a napi, heti havi lakásellenőrzés, de az olyan régimódi, sok időbe is kerül és persze a bérlő sem örülne a folyamatos ellenőrzéseknek. Miért ne engedhetnénk be a modern technikát a kiadni kívánt lakásunkba? Miért ne könnyíthetnénk meg ezzel mindenki életét! Mutatjuk, hogyan!

Nyitva hagyott ajtó  és ablak: Az iNELS épületautomatizálási rendszer eszközei közül választhatunk ajtó/ablaknyitás érzékelőt, amelyek jeleznek, ha az ajtó vagy ablak nyitva maradt, nem záródott be rendesen. Az okoszárak is hasonlóan működnek, ha nem fordítottuk rá a kulcsot a zárban, és elhagytuk a lakást, megkapjuk a szükséges jelzést. Emellett akár a bérlő első beléptetésére is használható. Amennyiben teljesen felszerelt ingatlanról van szó – tehát az újdonsült lakó nem hoz pl. bútorokat – a tulajdonos az előre megbeszélt időpontban beengedheti az albérlőt akár távolról is, anélkül, hogy a helyszínen személyesen meg kellene jelennie.

A szellőztetés problémája: vezérelhető kétirányú motorral nyithatjuk/zárhatjuk az ablakokat, vagy szellőztető berendezéssel automatizálhatjuk, monitorozhatjuk a lakás szellőztetését.

Elfelejtett sütő, bekapcsolva maradt vasaló: szerencsére a távolról elérhető, hálózatba kötött háztartási eszközök utólagos ki és bekapcsolása is megoldható, például vezérelhető aljzatokkal. Ezeket távolról ki és be kapcsolhatjuk az említett berendezéseinket.

Mindez hogyan kivitelezhető?

A főbérlő és a bérlő is telepíti okostelefonjára, táblagépére vagy laptopjára a szükséges applikációt, amelybe belépve láthatja a nyitásérzékelők, szellőztető, sütő, vagy pl. a vezérelhető csatlakozó aljzat állapotát. Ha a tulajdonos bajt észlel, figyelmeztetheti a bérlőt, de szükség esetében akár ő maga is intézkedhet, akár távolról, az épület megközelítése nélkül is. Ezzel a megoldással tulajdonos nyugodtan, a bérlő pedig zavartalanul élheti mindennapjait!

Kérdése van?
Kérdezze szakértőinket!
Üzenetet írok