Mivel tud többet az okos biztonság, mint a hagyományos?

Több ízben foglalkoztunk már a biztonság és az okosotthonok kapcsolatával. Ebben a cikkben annak járunk utána, mi teszi a biztonsági rendszert okossá és érdemes-e az intelligens otthon rendszert biztonságnövelő megoldásokra alkalmazni.

Mivel tud többet az okos biztonság, mint a hagyományos? https://www.google.hu/search?q=smart+security&espv=2&biw=1517&bih=692&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjIpd6lj83MAhWIECwKHRH1BxEQ_AUIBigB&dpr=0.9#tbm=isch&q=home+security&imgrc=AXs1RrI3a1PsWM%3A
A hagyományos biztonsági jelzőrendszer ismérvei

Hagyományos biztonsági jelzőrendszer alatt azokat az eszközöket értjük, amelyek a behatolást, tüzet, füstöt, szén-monoxidot, vízszivárgást jelzik az otthon tulajdonosa felé. Az imént felsorolt rendszerek mindegyike alkalmazható otthonunk védelmének ellátására, külön-külön és egyszerre is. A behatolás jelző időben leadja jelzését az illetéktelen behatolóról, a tűz és gázjelző, vízszivárgás monitorozó berendezés figyelmeztet a bajra. Ha képesek vagyunk időben reagálni az adott jelzésre, megelőzhetjük a kár, tragédia bekövetkezését.
Mivel tud többet az okos biztonság, mint a hagyományos? http://www.automated-technologies.com/images/editor/Home-Security/home-security-system.jpg

Technikai információként említhetjük, hogy minden egyes rendszer megkívánja a saját kommunikációs hálózatot. Ez esetben jobb megoldást nyújtanak a vezeték nélküli eszközök (amelyek működtetése több odafigyelést igényel).

Mitől lesz a biztonság Smart?

Hagyományos esetben felszerelt eszköz, például mozgásérzékelő, egy kimondott feladat ellátására alkalmas: például világításvezérlés vagy behatolás jelzés. Tehát a két említett cselekvés két külön eszközt és rendszert kíván meg. Intelligensotthon esetében, amikor az érzékelő (szenzor) jelzést ad le, a központi egységbe integrált program dönti el, hogy erre reagálva melyik egység milyen feladatot hajtson végre.

Az előző példánál maradva ez azt jelenti, hogy egyazon mozgásérzékelő jele alapján vezérelhető a világítás (amikor biztonsági rendszer inaktív), és felügyelhető az épület biztonsága is (ha a riasztó be van élesítve). A megoldás abban rejlik, hogy a központi egység a betáplált program és a biztonsági rendszer pillanatnyi állapota alapján hajtatja végre a feladatot az ehhez társított kapcsoló egységgel. Ennek az a pozitív következménye, hogy kevesebb eszközzel több vezérlés végrehajtása valósulhat meg.

Említettük, hogy a hagyományos rendszerek esetében minden egyes biztonsági – és egyéb – rendszer megköveteli a saját kommunikációs csatornát.
Mivel tud többet az okos biztonság, mint a hagyományos?
E probléma megoldására nyújt segítő kezet a BUS System, amely az iNELS épületautomatizálási rendszerének vezetékes képviselője. Legfontosabb ismérve, hogy az intelligens rendszer részét képező (egyedi azonosítóval ellátott) egységeket egymás után „felfűzzük” egy vezetékes hálózatra, és a programban beállítottak alapján a központi egység választja ki, mikor melyik egység végezze el a rá szabott feladatot. Ebből azonnal látható az is, hogy miben rejlik az intelligens rendszer egyik legnagyobb előnye a hagyományos rendszerhez képest: nem szükséges az épülethez tartozó valamennyi rendszerhez (pl. árnyékolók, fűtés, öntözőrendszer, garázskapu stb.) külön-külön vezérlést beszerezni, mivel az egész épület vezérlését a központi egység látja el. Ez költséghatékonyabbá teszi a beruházást, és bővíti a felhasználási lehetőségeket.

Az imént felvázolt példából kiderül, hogy a megfelelően megírt program és kiválasztott perifériás eszközök egy egységes, összehangolt rendszerben szolgálják az otthon biztonságát, mindezt magas szintű kényelem mellett.

Tényleg megéri?

Cikkünk első részében írtunk a hagyományos biztonsági rendszerekről. Mindegyik ellátja a saját feladatát, de más rendszerrel történő összehangolt működésük nem, vagy csak bonyolultan oldható meg. Esetükben behatolás észlelésekor a beérkező jelzés hatására bekövetkező folyamat legtöbbször fény és hangjelzéssel zárul.
Mivel tud többet az okos biztonság, mint a hagyományos? http://www.habitecsecurity.com/images/uploads/home-burglary.jpg Hagyomanyos_vs_Smart_biztonsag_04

Ezzel ellentétben az intelligens otthon-rendszerek a jelzések hatására cselekvéssorokat hajtanak végre. Tehát a folyamat végét nem csak a hang, illetve fényjelzés jelenti, hanem további feladatok végrehajtása (pl. redőnyök folyamatos fel-le mozgatása, a világítás kapcsolgatása stb.), mindezt addig ameddig a program szerint szükséges. Megállapíthatjuk tehát, hogy az okos otthonoktól sokkal komplexebb „szolgáltatást” kapunk, mint a hagyományos biztonsági rendszerektől.
Egyre nagyobb figyelmet fordítunk otthonunk, épületünk biztonságára, olyan lehetőségek után kutatva, melyek ár/érték arányban a legjobb megoldást nyújtják. Az intelligens otthon fejlesztések ezt az igényt szolgálják ki, bevonva a modern technika elemeit.

Kérdése van?
Kérdezze szakértőinket!
Üzenetet írok