Miért fusson a BUS után?

Az elektronikai rendszerek egyik legfontosabb alkotóeleme a kommunikációs csatorna. Több alkalommal is tettünk már említést erről. Ebben a cikkben egy korszerű vezetékes kapcsolatot, a BUS rendszert ismerhetjük meg. Bepillantást nyerhetünk mindazon előnyök közé, melyekkel az iNELS BUS System is kecsegtet.

Pár szóban a kommunikációról
Miért fusson a BUS után? forrás:http://cafef.vcmedia.vn/thumb_w/660/Images/Uploaded/Share/fa14885761567dbffdc7fbe50ebc2816

A kommunikáció nem más, mint két- vagy több fél között létrejövő adatközlés. Ahhoz, hogy ez a folyamat végbemehessen a következő komponensek megléte elengedhetetlen:

 • Adó egység, feladata a kommunikáció alapját jelentő jel biztosítása
 • Vevő egység, fogadja az adó által küldött jelet
 • Kommunikációs közeg (csatorna), melyen keresztül közlekedik a jel
 • Mindkét fél által ismert közös jelrendszer, lehet ténylegesen beszélt nyelv, vagy valamilyen elektronikai úton előállított jel

Ha megnézzük az emberek közötti kommunikációt, akkor szembetűnik az egyezőség, melyet az elektronikai eszközökkel mutatnak. Smart Home-ok esetében a kommunikációs csatorna lehet vezetékes vagy vezeték nélküli. A következőkben a hagyományos és modern vezetékes rendszer közötti néhány különbséget vizsgáljuk meg.

A hagyományos villanyszerelésről

Miért fusson a BUS után? forrás:http://img12.olx.ua/images_slandocomua/261194334_1_1000x700_elektrik-kiev_rev001.jpg
Hagyományos értelemben vett villanyszerelés alapja a villamos fogyasztó, kapcsoló és áramforrás közötti kapcsolat létrehozása. Ez a megoldás kiváltképpen, akkor jelent nehézséget, amikor:

 • más fogyasztót szeretnénk egy korábbi helyén alkalmazni,
 • szeretnénk kapcsolót áthelyezni,
 • bővítenénk a már meglévő hálózatot.

Ebben az esetben minden elektronikai rendszernek saját vezetékezést kell kialakítani, legyen az világítás, biztonsági jelzőrendszer, redőnyvezérlés, klíma berendezés. Látható, hogy vezetékek tömkelege hálózza be otthonunkat, épületünket. Minden egyes rendszer külön vonalat követel meg. Idő, alapanyag és munkaigényes művelet. Azt se felejtsük el, hogy ezen vezetékekben rendszerint 230 V hálózati feszültséget használunk, amely egyáltalán nem veszélytelen.

A korszerű villanyszerelésről
Miért fusson a BUS után? forrás:http://www.elkoep.hu/typo3temp/pics/c21e9179dd.jpg

Mérnökök, fejlesztők szükségszerűnek érezték a villanyszerelés korszerűsítését. Céljuk egy egységes, könnyen kezelhető, szabványosított struktúra létrehozása volt. Törekvéseik megvalósításának érdekében megalkották az EN 50090 szabványt, mely több másik rendszert és szabványt is magába foglal. Alapvetően a világítás – és árnyékolástechnikai berendezések, fűtési/hűtési rendszer egységei közötti kommunikációs közeg (BUS rendszer) követelményeit határozza meg. Elegendő egy vezetékpár kialakítása a központi egység, szenzor, vezérlő és az aktorok között. Leegyszerűsödik a tervezés és könnyebbé válik a telepítés. A szisztéma alkotóelemeit csak fel kell fűzni egymás után a BUS rendszerre. A kommunikáció lényege, hogy minden eszköz saját címmel bír, amelyet a programozható központi egység megtanul. Például, amikor a konyhában lévő mozgásérzékelő jelzése beérkezik a központi egységbe, akkor a mozgásérzékelővel kapcsolatban lévő összes aktor (világítás, ajtónyitó stb.) végrehajtja feladatát. Így hozhatók létre a már korábban sokat említett parancs sorok.

Előnyei:

 • A kialakított vezetékhálózat egyszerű
 • Nagy távolságban telepíthető
 • Könnyen bővíthető
 • A felhasználói igényekhez igazítható
 • A BUS rendszer 24 Volt egyenfeszültséget használ

Konkrét példák az iNELS tárából

Az iNELS BUS SYSTEM épületautomatizálási rendszer alapját a korábbiakban ismertetett BUS típusú kommunikáció képezi.

Miért fusson a BUS után? forrás: http://www.homeinfo.hu/inspiraciotar/image/big/20385/modern-lakohaz-bejarat-otlet.jpg

A Smart Home-ok komplex rendszerének egységei nem látványelemek, esetükben inkább a funkcionalitás dominál. Ennek ellenére ajánlott némi ismeretre szert tenni ezen a területen is, hogy tulajdonosa, leendő tulajdonosa tisztában legyen az adott elem kinézetével, feladatával.

Központi egység, a tulajdonos elvárásainak megfelelően, megírt szoftvernek köszönhetően biztosítja az épületautomatizálási rendszer folyamatos és megfelelő működését.  Kapcsolószekrénybe, DIN sínre szerelhető.
Miért fusson a BUS után? forrás: http://www.elkoep.hu/termekek/inels-bus-system/inels3/koezponti-egysegek/cu3-01m-koezponti-egyseg-13956/
A tápegység állítja elő a szükséges tápfeszültséget (27 V) a rendszerelemek számára. Biztonsági megoldása, hogy rövidzárlat esetén a kimenet leválasztódik, így nem tesz kárt az okosotthon rendszer egészében.
Miért fusson a BUS után? forrás: http://www.elkoep.hu/termekek/inels-bus-system/inels3/rendszer-eszkoezoek/ps3-100inels-kapcsolouezemu-tapegyseg-13950/
Kapcsoló egység, feladata a kimeneteire (ez esetben 12) kötött, valamilyen feladatot ellátó egység működésbe hozása. Minden kimenete külön-külön vezérelhető és címezhető, az előlapon található állapotjelző LED-ek szolgáltatnak információt a kimenetek állapotáról. Többek között az eszközre köthető elektromos termoszelep, fűtés.
Miért fusson a BUS után? forrás: http://www.elkoep.hu/termekek/inels-bus-system/inels3/aktorok/sa3-012m-tizenket-csatornas-kapcsolo-aktor-13962/

Az érintőképernyős vezérlő falra szerelhető, szép, egyedi kivitelű. Logus90 dizájnban készül, ennek köszönhetően megjelenése eleganciát sugároz. A Smart Home rendszer összes eleme vezérelhető segítségével.
Miért fusson a BUS után? forrás: http://www.elkoep.hu/termekek/inels-bus-system/erintokepernyos-vezerlok/logus90-kivitel/erintokepernyos-vezerlo-est-2b-rgb-2211/
Az épületautomatizálás csúcsát jelentő intelligensotthon rendszerek alapja a megbízható, biztonságos kommunikáció, amelyet az ismertetett BUS technológia képvisel. Alkalmazásával egyszerűsödik a rendszer tervezése, kivitelezése, melynek okán, rövid időn belül felválthatja a hagyományos vezetékrendszereket.

Kérdése van?
Kérdezze szakértőinket!
Üzenetet írok