Hogy az időjárás ne legyen ellenség

Manapság az időjárás kellőképpen szeszélyes és kiismerhetetlen ahhoz, hogy otthonunk, épületünk belső- és külső tereinek, berendezéseinek, növényeinek megóvására a ma elérhető csúcstechnológiát hívjuk segítségül, azaz az intelligensotthon rendszert, melynek használatával könnyedén felvehetjük a harcot az aszállyal, belvízzel vagy beázással szemben.

Hogy az időjárás ne legyen ellenség forrás: http://cdn-2.tstatic.net/aceh/foto/bank/images/ilustrasi-cuacaburuk.jpg

Időjárás érzékelés

Sok olyan dolog vesz minket körbe, amelyek azonnali befolyásolása emberi szinten csaknem lehetetlen. Az időjárás is ide tartozik. Mindannyian tudjuk, hogy tudatos életvitellel csökkenthetővé válik a háztartások, üzemek energiaszükséglete, és ez hosszú távon pozitív hatással van bolygónk ökoszisztémájára, így időjárására. Rövidtávon azonban csak azt tudjuk megállapítani, hogy hideg vagy meleg van-e kint, vagy esik-e valamilyen csapadék.
Hogy az időjárás ne legyen ellenség forrás:http://dnepr.info/wp-content/uploads/2015/11/pshenichnoe-pole.jpg
Miért fontos mindezzel tisztában lenni? Mert akadnak olyanok, akiknek a megélhetése (mezőgazdasági termelő, kertész, túravezető) a környezet pillanatnyi helyzetétől függ. Számukra jelent segítséget, ha valamilyen formában lokális információt kapnak az időjárás pillanatnyi és várható állapotáról. Ezt a feladatot látják el az időjárás érzékeléssel foglalkozó, otthonokba is telepíthető időjárási paramétereket figyelő berendezések. Ezek az egységek jellemzően a következő adatokat figyelik:

  • Külső hőmérséklet
  • Fényviszonyok
  • Szélerősség
  • Szélirány
  • Páratartalom
  • Vihar
  • Légnyomás

Az időjárás érzékelő egység által mért eredmények könnyen áttekinthető, felhasználóbarát felületen jelennek meg, például tableten, vagy a TV képernyőjén. Mindehhez csupán egy időjárás érzékelőre és az iNELS Multimedia Client egységre van szükség. Az épületautomatizálási rendszer érzékeli az aktuális időjárási adatokat, és folyamatosan összehasonlítja azokat a korábban megadott értékekkel, s amennyiben szükséges, a központi egység utasítást küld a kapcsoló egységnek a meghatározott feladat végrehajtására.  A környezet pillanatnyi állapotához igazíthatja az épület valamennyi, Smart Home rendszerbe bevont funkcióját. Mit jelent ez a gyakorlatban? Szükség esetén sötétítővel csökkenti az ablakokon bejutó fény mennyiségét, felkapcsolja a kültéri vagy beltéri világítást, nagy szélerősség esetén becsukja a nyílászárókat, stb.

Öntözés

Hogy az időjárás ne legyen ellenség forrás: https://www.toro.com/~/media/Images/Billboard/Toro/Home/billboard-irrigation.ashxAz előzőekhez kapcsolódóan a Smart Home rendszer vezérelheti otthona öntözését is. Ezzel megannyi kellemetlenségnek veheti elejét. Megelőzheti, hogy a forró nyári napok kárt tegyenek az odaadással gondozott szebbnél-szebb kerti növényeiben, Öntől függetlenül is megkapja kertje a szükséges mennyiségű vizet. Több opció létezik ennek megvalósítására.

  • Történhet a fényerő és hőmérséklet változására, amely szerint egy bizonyos szintre csökkenés után indul el az öntözés.
  • Beprogramozott időponthoz kötötten.

Intelligens Otthon rendszer alkalmazásával  észrevehetően több ideje jut családjára, más teendők elvégzésére, szórakozásra. Hiszen Okosotthona végrehajtja Ön helyett a házkörüli teendők egy részét, összehangoltan a környezeti változásokkal, az Ön egyedi igényei szerint.

Vízérzékelés

Hogy az időjárás ne legyen ellenség forrás: http://www.premierefinishes.com/images/photos/water_damage16.jpg

Az időjárás nemcsak az aszályos időszakban tehet kárt kertjében, hanem akkor is, amikor túl sok csapadék zúdul egyszerre egy adott területre. A helytelenül kialakított, elhanyagolt vagy hiányzó csapadékvíz elvezetés következménye a családi házak, társasházak körül felhalmozódó víz.  Ez a nem megfelelő minőségű szigetelésnek köszönhetően beszivároghat az épület szerkezetébe, gyengítve azt, beázást, penészt okozva. Hasonló károkat okozhat egy váratlan csőtörés is. Ezt mind megelőzheti, ha otthona felügyeletét optimális eszközök végzik, összehangoltan és helyes kialakításban, ezért érdemes a rendszerbe tervezni a víz és szivárgásérzékelést ellátó egységeket is.
Láthattuk, hogy az időjárás, a környezeti hatások néhány esetben barátságtalanul bánnak velünk és sokszor olyankor csapnak le, amikor pont nem számítunk rá, vagy amikor épp távol vagyunk otthonunktól. Egy átgondoltan kiépített Smart Home rendszer a különböző érzékelők, kapcsolók, szabályzó egységek segítségével az ilyen jellegű problémákra is megbízható megoldást jelentenek Önnek.

Olvassa el kapcsolódó cikkünket:

Amikor a fények játszanak

Kérdése van?
Kérdezze szakértőinket!
Üzenetet írok