Okos eljárásokkal házat?

Semmi sem menekülhet az intelligens technológia elől, így az építkezés sem. Ebben a cikkben ez a téma kerül porondra. Nemrég egy tech portál foglalkozott a kérdéssel.

Svájci mérnökök munkájának eredménye egy olyan épület, amely építőelemeit 3D nyomtatással állítják elő és falait robotok szerelik össze, a hétköznapokat pedig intelligens megoldások támogatják.

Okos eljárásokkal házat?

A DFAB Haus
A három szintes DFAB Haus-nak nevezett ház munkálataiban statikusok, mérnökök és fenntarthatósági szakemberek vesznek részt. A projekt nem eltitkolt célja a hatékony erőforrás kezelés az építkezés és a későbbi üzemeltetés során.

Emberek és gépek együtt
A projekt keretein belül emberek, gépek és a modern smart technológia összehangolt munkája révén jön létre a világ első olyan épülete, amelyet szinte teljes mértékben digitális eljárásokkal terveztek és építenek meg. A projekt célja feltérképezni, hogy modern a technológia milyen pozitív hatást gyakorol az építkezésre, mint például lerövidíti a kivitelezés idejét, költséghatékonyabbá teszi azt, minimalizálja az energia és nyersanyag szükségleteket, pontosabbá, precízebbé teszi az egyes munkafolyamatokat, stb..

Felsorakoztatott okostechnológia például

 1. Smart Dynamic Casting, amely egy automatizált csúszózsaluzati módszer,
 2. Spatial Timber Assemblies, amely esetében robotok összehangolt működésével az építkezésben felhasznált fűrészárut készítik elő. Ezzel megtörténhet az emberi erő átcsoportosítása más területekre.

IoT a fenntarthatóságért
Nemcsak az épület létrehozásában használják ki a smart technológia előnyeit, hanem a fenntartható hétköznapok érdekében is. Bevezetésre kerül a már egyre több helyen alkalmazott IoT (Internet Of Things – A dolgok internete), amely lehetővé teszi az eszközök és rendszerek egymás közötti kommunikációját. Az épületben a következő funkciókat vonták be az okos rendszerbe:

 1. beléptetés,
 2. kamerarendszer,
 3. tűzvédelem,
 4. épületen belüli kommunikáció,
 5. szellőztetés,
 6. világítás,
 7. fűtés,
 8. zárak,
 9. ivó- fürdő- és mosó víz felhasználás,
 10. más elektromos eszközök

 

A rendszer tanulásra is képes lesz – a felhasználói szokásokat figyelembe véve -, hogy használata során a lehető legjobban érvényesülhessen a személyre szabott, optimalizált működés, a felhasználói élmény, és a kényelem.

Forrás

Kérdése van?
Kérdezze szakértőinket!
Üzenetet írok